Home » Om Smeden

Om Smeden

Søren Hammer er selvlært essesmed og har arbejdet intensivt med smedefaget siden 2018. Til dagligt driver han sin enkeltmands virksomhed Martillo Workshop, med produktion og salg af smedehåndværk, kurser og formidling.

Som habil og nysgerrig smed ynder Søren at arbejde med både traditionelle og utraditionelle teknikker og tager altid imod en udfordring. Blandt andet smeder han et søm på under 40 sekunder, svinger gerne en hammer venstrehåndet selvom han er højrehåndet, og arbejder med varmsmedning af messing, indsatser af glas, og smeder 20-sidet terninger på øjemål. Han fik sin start som underviser og formidler indenfor smedefaget allerede i 2020 og har ud over kurserne her på siden, også stået for undervisningshold i samarbejde med Mariagerfjord kommunes ungdomsskole.

De første par år foregik smedningen ved en hjemmebygget gas-esse. Det første projekt var et sæt tænger, for dem manglede han. Derfra har han opbygget et arsenal af hamre, ambolte, tænger og andet værktøj, for en essesmed er først og fremmest værktøjsmager.

Med respekt for de gamle smedeteknikker, bærer hans smedning præg af megen øvelse og repetition for at kunne formidle og smede effektivt på samme måde som det blev gjort for 200 år siden. Dog kræver en moderne virksomhed også moderne midler for at holde sig konkurrencedygtig, men når det kommer til smedningen, så tages der ingen genveje.

Når Søren ikke står i smedjen i Hobro kan han findes i Den Gamle By, hvor han blev medlem af det frivillige smedelaug i 2019. Smedelauget bemander Den Gamle Bys smedje i højsæsonen. Her er formidlingen af det gamle smedefag i fokus når museets gæster nysgerrigt kigger forbi smedjen.
I 2022 blev Søren hyret ind til at formidle smedehåndværket under Den Gamle By’s “Godt Håndværk” tema. Der blev blandt andet smedet 1200 søm med museets yngre gæster i løbet af de 3 uger. I 2023 er Søren projektansat på museet, hvor han står for design og produktion af smedet varer til museumsbutikken, og han er en generelt hjælpende hånd i smedeafdelingen.

I 2022 vandt Søren guld i Åben Klase til Dansk Kunstsmedeforenings første DM i smedning, og bronze til Nordisk Mesterskab på Island samme år.
I 2023 vandt han igen guld til DM, da han rykkede op i Svendeklasse, og han har dermed understreget sine færdigheder inden for konkurrence smedning.
Søren skal repræsentere Danmark til Nordisk mesterskab i 2024, som denne gang finder sted i Danmark.

Søren kan findes på markeder og messer rundt omkring, hvor han entusiastisk snakker om smedefaget, mens han viser sine produkter frem.

Du kan følge hans arbejde på Instagram.